Dingen die je moet weten over wegenbelasting

ik wil mijn auto verkopen

Officieel gezien wordt wegenbelasting motorrijtuigenbelasting genoemd. Echter kennen veel mensen het als wegenbelasting. Op het moment dat je een auto op je naam hebt staan ben je verplicht om wegenbelasting te betalen. Je betaalt wegenbelasting om op de Nederlandse wegen te mogen rijden. Van de betaalde belasting worden de wegen in Nederland verbeterd. Het is dan ook verplicht om wegenbelasting te betalen. Niet iedereen betaald echter even veel wegenbelasting. De hoogte van je wegenbelasting is afhankelijk van verschillende factoren. Zo bijvoorbeeld het gewicht van de auto, maar ook of het een diesel of benzine auto is en zelfs de provincie waar je woont heeft invloed op de wegenbelasting.

Hoeveel moet je betalen?

Zoals eerder vermeld is de hoogte van de wegenbelasting afhankelijk van verschillende factoren. Hoe zwaarder je auto is, hoe meer je zult betalen. Daarnaast betaal je met een diesel auto ook meer dan met een benzine auto. Op het moment dat je een auto koopt via een dealer, zal deze je vaak vertellen hoeveel de wegenbelasting gaat bedragen. Een voorbeeld van een dealer is de stern groep. Mocht een dealer je niet willen of kunnen vertellen hoeveel de wegenbelasting bedraagt, dan kun je dit altijd makkelijk zelf uitzoeken. Er zijn namelijk verschillende websites waar je door het invullen van je kenteken gelijk te zien krijgt hoeveel wegenbelasting je moet betalen.

Uitzonderingen

Buiten het feit dat het betalen van wegenbelasting verplicht is, zijn er toch een paar uitzonderingen. Deze uitzonderingen zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Een van de grootste uitzonderingen is die voor oldtimers. Auto’s die minimaal 40 jaar geleden voor het eerst gebruikt zijn geldt een uitzondering op de wegenbelasting. Echter zijn hier ook weer uitzonderingen in voor vrachtwagens en autobussen. Deze mogen alleen belastingvrij rijden op het moment dat deze na 40 jaar ook niet meer voor een bedrijf gebruikt worden. Daarnaast hoeven auto’s van de politie, brandweer en ambulance ook geen belasting te betalen. Ook een lijkwagen en vuilniswagen rijden belastingvrij.